Leave a comment

Tips Internet – Cara melayari internet

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua warga SKSI. Selamat kembali ke sekolah saya ucapkan. Saya ingin memohon maaf kerana sudah lama blog ini tidak dikemaskini berikutan komitmen pada tugas yang lain. Sempena bermulanya sesi persekolahan selepas cuti pertengahan tahun ini, blog SKSI telah diberikan imej baru yang menyegarkan supaya laman kita ini terus ceria walaupun telah dilihat berulangkali. Sebagai pembuka bicara bagi sesi ini, saya ingin mengulangkaji bersama semua warga SKSI tentang langkah-langkah untuk melayari internet.

Langkah 1 – Kenal pasti kedudukan program/perisian yang biasa digunakan seperti mozilla Firefox/ Internet Explorer.

Shortcut program pada desktop/taskbar/quick launch

Senarai program pada start menu

Langkah 2 – Buka/Lancarkan program/perisian tersebut samada dengan klik 2 kali (untuk shortcut di desktop), klik pada nama program dalam senarai program (start menu)

Langkah 3a – Sekiranya anda tahu alamat laman web yang anda ingin layari, masukkan alamat tersebut diruangan alamat seperti yang ditunjukkan dalam gambar dan tekan Butang ENTER pada keyboard

Ruangan Alamat laman Web

Langkah 3b – Sekiranya anda tidak tahu alamat laman web tersebut/ hanya ingin mencari menggunakan maklumat yang anda tahu, masukkan katakunci diruangan carian seperti yang ditunjukkan dalam gambar dan tekan butang ENTER pada keyboard. Seterusnya pilih mana-mana laman web daripada hasil carian yang dipaparkan

Ruang Carian

Senang kan? Kepada sesiapa yang mempunyai masalah atau pertanyaan, boleh berjumpa dengan saya di makmal pada waktu pejabat. Sekian dulu dari saya. Selamat melayari Internet! =)

Advertisements

About ReddersCreepers

I'm a Liverpool fan from Malaysia. I blog in Malay for the local fan here ;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: